Friday, January 2, 2009

Köyceyiz Tatil Rehberi


Köyceğiz Gölü ve gölün sahille birleştiği bölgede kurulan Karia’nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden Kaunos şehri ilçenin turizmdeki önemini arttırmaktadır.
Ayrıca ilçenin Sultaniye Köyü’nde mevcut olan Sıcak-Soğuk Termal Kaplıcaları, sağlık turizmi bakımından önemli bir merkez teşkil etmektedir. Diğer taraftan Yayla Köyü ve kuzeyindeki Gökçeova, safari turizmi ile ilgi görmektedir. Çandır Köyü Horozlar mevkiinde çamur banyoları ve tesisleri bulunmaktadır.
Köyçeğiz'in Akdeniz kıyısında bulunan köyü Ekincik Koyu, uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elverişli yerlerden biridir.
Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı, kaplıca ve çamur banyoları, 10 km. uzaklıktaki 800 m. rakımlı Ağla Yaylası, Şelale, Yuvarlakçay görülmeye değer yerlerdir. Dalaman Çayı, rafting ve trekking için önemlidir. Ağla Yaylası için yayla turizmi çalışmaları sürdürülmekte olup ayrıca göl çevresinde, Köyceğiz-Dalyan arasında bisiklet parkuru için alt yapı çalışmaları yapılmaktadır.
Köyceğiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca çok sayıda termal kaynaklar vardır. Turizm ve Sağlık Bakanlığı’nca uzmanlara yaptırılan araştırma ve incelemeler sonucu çok sayıda ılıca-kaplıca ve içme kaynakları tespit edilmiştir. Bu termal kaynakların en önemlileri ve sağlık amaçlı olarak işletilenleri, Hasan Çavuş Ilıcası ve Kokar Girme denilen kaplıcalarıdır
GEZİLECEK YERLER
Antik kentler
Kaunos Harabeleri : İlk yerleşimin M.Ö. 1000 yıllarına kadar indiği kabul edilir. Likya, Karya ve Romalılar buraya yerleşenler arasındadır. Burada Akropol ve surları, tiyatro, Roma hamamı, kazılarda ortaya çıkan yuvarlak çeşme, tapınak ve agora görülebilen kalıntılardır.
Kaya Mezarları: Köyceğiz gölünü Akdeniz'e bağlayan Dalyan Kanalı kenarındaki kaya mezarları M.Ö. 4. yy.a tarihlenmektedir.
Camiler ve Türbeler
Menteşe devrinde yapılmış bir cami bulunmaktadır. Benliler Türbesi, Nasuh Dede Türbesi ve Kargın Kürü Türbesi görülmeye değer dini yerlerdir.
Köprüler
Akköprü : Doğal güzelliği ve tarihi değeri ile görülmeye değer yerlerden biridir. Akköprü kendi adı ile anılan köyün içinde Dalaman çayı üzerinde yapılmıştır. Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilen köprünün üzerinde birkaç su kemeri bulunmaktadır.
Mesire Yerleri
İlçeye uzaklığı 1 km. olan Kulak Menre Yeri, ilçenin içme suyunun bağlandığı Acılık kaynağının bulunduğu Ağla Kamp Yeri ile Toprak su kampı belli başlı mesire yerleridir.
Kaplıcalar ve İçmeler
Sultaniye Kaplıcaları ve İçmesi : M.Ö. 100 yıllarında Kaunoslular tarafından işletilmiştir. Daha sonra Bizanslılar zamanında yeni eklemelerle genişletilen bu tarihi kaplıcanın kalıntıları bugün gölün içinde kalmıştır. Romatizma, nefrit, ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları için önerilmektedir. Köyceğiz' den kısa bir karayolu yolculuğu ile ulaşılabildiği gibi, gölden motorla gitme keyfide yaşanabilir.
Plajlar
Ekincik Koyu : Köyceğiz’in 40 km. güneybatısında olan koya karadan ve denizden her zaman ulaşabilmek mümkündür. Doğal bir liman olan Ekincik Koyu’na günde ortalama 50-60 yat demirlemektedir. Mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olan koy, iri kumlu plajı ve temiz denizi ile yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.
Dalyan Boğazı: Dalyan’da Köyceğiz gölünü Akdeniz’e bağlayan tekne turuna katılanlar, nereden girilip nereden çıkıldığı belli olmayan daracık koridorlar arasında dolaşmakta, rotanın sağında ve solunda metrelerce uzunluktaki kumsalları ve çam ormanları içindeki koyları görebilmektedirler.
ULAŞIMI NASILDIR
Hava yolunu kullananlar için Köyceğiz'den en yakın Dalaman Havaalanı 27 km uzaklıkta bulunuyor. Karayolunu seçenler İzmir Muğla yönünden önce Gökova'ya, Sakar geçidinden inince Antalya yönüne Marmaris sapağından 26 km devam ederek ulaşabilirler.
NEYİ YENİR
Köyceğizin en ünlü yemeği Kefal balığı ile yapılmış olanlar. Etine sinmiş toprak kokusu sezilmeyen Köyceğiz Gölü'nün kefal balığı, Pilakisi, kiremitte pişirileni, buğulaması, tavada kızartılanı tercih edilirken, kefalin fıska adı verilen havyarları da arananlar arasında bulunuyor. Bölgeye ait bir çeşit olan, sılcan otu Günnük ağaçları gövdelerine sarılarak büyüyor bu sarmaşık türü yapraklarını haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılan "sılcan yoğurtlaması" ekşi buruk tadıyla meze olarak ilgi çekiyor.

No comments:

Post a Comment